Oude IJsselstreek op glas

Veelgestelde Vragen

Op deze pagina vindt u de veelgestelde vragen. De vragen geven we weer als dikke blauwe tekst, de antwoorden als normale tekst. 

Is glasvezel ook in de toekomst de beste oplossing?

De theoretische capaciteit van één enkele glasvezel is miljoenen malen groter dan de capaciteit van koper. Glasvezel werkt met licht, en iedere keer dat het de technici lukt om een nieuwe kleur licht door de vezel te sturen, neemt de capaciteit weer toe. Deze techniek zal nog jaren actueel blijven.

In cijfers: onderzoekers van Bell Laboratories schatten de theoretische capaciteit van een enkele glasvezel op circa 150 Terabits per seconde (= 150.000 Gigabits per seconde = 150.000.000 Mbps). Het huidige aanbod van snelle verbindingen via het telefonienetwerk, het kabelnetwerk en draadloze netwerken naar de eindgebruiker bestaat uit bandbreedtes variërend van 0,25 Mbps tot 20 Mbps. Dit betreft ontvangstsnelheden (download); verzendsnelheden (upload) liggen een stuk lager, tussen 0,125 Mbps en 1 Mbps.

ADSL en kabel worden toch ook steeds sneller?

ADSL en kabelinternetverbindingen worden inderdaad steeds sneller. Zij bereiken tegenwoordig zelfs downloadsnelheden tot 20Mbps. Hiermee is hun maximum echter bereikt. In de toekomst worden er steeds meer elektronische diensten aangeboden. Uw behoefte aan bandbreedte zal hierdoor blijven groeien. De beste oplossing voor de lange termijn is daarom een glasvezelverbinding; daar zijn alle deskundigen het over eens.

Heeft glasvezel zichzelf bewezen?

Ja! Glasvezel wordt al jaren gebruikt in netwerken voor het transport van data en spraakcommunicatie over langere afstand. Glasvezel heeft zich in alle omstandigheden in ruime mate bewezen als een betrouwbare infrastructuur.

Wat is een glasvezelaansluiting en FttH?

Een glasvezelaansluiting is "een glasvezelverbinding tot aan de woning". Het wordt ook wel Fiber to the Home (afgekort tot FttH) genoemd.

Bij andere technieken zoals kabelinternet of ADSL bestaat een gedeelte van het netwerk wel uit glasvezelverbindingen, maar het laatste deel van wijkcentrale/wijkverdeler tot aan de woning, is twisted-pair of coaxkabel. Deze vormen verreweg het grootste aandeel van de aansluitingen. Bij FttH is ook dat laatste stuk naar de woning glasvezelkabel. De term FttH wordt overigens door de providers niet vaak gebruikt, waarschijnlijk omdat de term wat te technisch is.

Waarom niet 4G mobiele voor breedband oplossing?

Alle drie mobiele network providers in Nederland (KPN, Vodafone en T-Mobile) zijn bezig met investering in 4G networks. KPN en Vodafone zeggen dat er 4G in de Heelwegse buitengebied is, met een praktische snelheid van 10 to 25 Mbps. Maar, er zijn tegenvallers:

 • Niet alle smartphones, tablets of SIM kaarten zijn geschikt voor 4G
 • De abonnementen zijn beperkt over hoeveel data je gebruikt (meestal 1 tot 5 GB per maand)
 • Hoe meer 4G gebruikers er zijn hoe lager het snelheid (net als bij kabel gebruik)
 • Hoe verder je van een mast staat, hoe minder de dekking en hoe lager de snelheid.  

Een tijdelijk oplossing voor snel internet in het buitengebied is misschien 4G internet thuis. Op het ogenblik zijn er twee producten op de markt. KPN Internet Buitengebied en T-Mobile 4G voor Thuis

Als u heeft goed 4G dekking thuis, is dit misschien een tijdelijk oplossing. De nadelen zijn:

 • De T-Mobile abonnementen zijn beperkt over hoeveel data u gebruikt (T-Mobile heeft abonnementen van 25GB, 50GB of 100GB maand). Sinds 1 augustus 2017 heeft KPN hun datalimieten geschrapt - het abonnement is nu 39,- per maand.
 • Hoe meer 4G gebruikers er zijn per zendmast, hoe lager het snelheid
 • Hoe verder u van een mast staat, hoe minder de dekking en hoe lager de snelheid.
 • Interactief TV is niet mogelijk.
 • Het is niet mogelijk om te bellen met een vaste nummer via 4G internet thuis

Dus, in de praktijk, is de 4G route aantrekkelijk voor mobiele telefoon gebruik, maar minder aantrekkelijk voor thuis gebruik in een gezin die wil internet, telefoon en TV gebruiken voor meerdere apparaten. Voor hen is een "All-in-one" glasvezel abonnement nog steeds de meest geschikte oplossing.

Waarom niet breedband internet via satelliet?

Breedband internet via de ASTRA satelliet is verkrijgbaar via Hertzinger of via skyDSL. Via Hertzinger is de geboden snelheid momenteel 20 Mbps. Het is ook mogelijk dezelfde schotel te gebruiken voor de ontvangst van TV zenders via de ASTRA 1 en de ASTRA 3, waarmee u alle Nederlandse publieke en commerciële zenders, in High Definition, kunt bekijken. Maar het nadeel is dat, net als voor 4G mobiele, abonnementen afhankelijk zijn van het verbruik (het volume). Dus een abonnement van 20 Mbps, met een upload snelheid van 2 Mbps, en een data gebruik van 20GB kost €55,= per maand. Wanneer het volume wordt overschreden van het betreffende pakket kan er online extra volume worden gekocht (€6,50 per 1 GB).

SkyDSL heeft geen data limiet, en kost €59,90 per maand voor 20 Mbps (download) en 2 Mbps (upload).

Een nadeel bij gebruik van satelliet is dat er veel vertraging is, wat bijvoorbeeld voor het gebruik van video-conferencing of applicaties die in de "cloud" zitten een beetje lastig is.

Ons idee is dat breedband internet via satelliet is een “last-resort” oplossing biedt op een individuele basis. En, niet geschikt voor iedereen.

We zitten in een Wit Gebied? Wat betekent dat?

De Europese Commissie maakt onderscheid tussen wit, grijs en zwart gebied qua investering over Next Generation Access (NGA) netwerken:

 • Wit NGA-netwerk gebied. Een gebied waar NGA-netwerken momenteel niet voorhanden zijn en waarschijnlijk niet in de nabije toekomst (3 jaar) door particuliere investeerders zullen worden aangelegd en volledig operationeel zullen worden gemaakt, moet als een wit NGA-gebied worden beschouwd (alleen telefoon en ADSL infrastructuur).
 • Grijs NGA-netwerk gebied. Een gebied moet als een grijs NGA-gebied worden beschouwd wanneer er in de komende drie jaar slechts één NGA-netwerk voorhanden is of zal worden uitgerold en geen andere exploitant plannen heeft om in de komende drie jaar een NGA-netwerk uit te rollen.
 • Zwart NGA-netwerk gebied. Indien er in een bepaald gebied meer dan één NGA-netwerk bestaat of in de komende drie jaar meerdere NGA-netwerken zullen worden uitgerold, moet dat gebied in beginsel als een zwart NGA-gebied worden beschouwd.

Heelweg zit in een wit gebied. Wij zijn niet alleen. Volgens een Statenbrief (MIE - Motie 25 Omgevingsvisie - Breedband Internet) van de Provincie Gelderland heeft de Achterhoek 21.245 huishoudens in witte gebieden. De Statenbrief verwijst naar het juli 2012 rapport: Kwantificering Buitengebied Gelderland.  Het bureau Dialogic, in opdracht van de provincie Gelderland, heeft een schatting gemaakt van het aantal huishoudens, bedrijven en bedrijventerreinen in zwart, grijs en wit gebied in de provincie Gelderland. Voor Oude IJsselstreek, dit was 2.635 huishoudens en 506 bedrijven die zijn in de witte gebieden.

Wat kost het?

Natuurlijk heeft u nog veel vragen waar we op dit moment nog geen antwoord op hebben. Bijvoorbeeld welke woningen/bedrijven precies in aanmerking komen voor aanleg, of wanneer de vraagbundeling start. Vragen die gaandeweg dit traject beantwoord zullen worden.

Als wij aan de projecten van investeringsmaatschappij CIF in de gemeente Oost Gelre en Aalten kijken, het standaardaanbod is als volgt: naast een abonnement bij een dienstaanbieder, betaalt een inwoner een maandelijkse vastrechtvergoeding van € 12,50, of een eenmalige bedrag van €1.600 inclusief BTW.

Voor meer informatie zie Glasvezel Buitenaf - Ons aanbod en Glasvezel Buitenaf - Dienstaanbieders.

Kan ik mijn huidige e-mailadres meenemen naar het glasvezelnetwerk?

Een aantal Telecom providers waaronder KPN, Ziggo en XS4ALL hebben hun domeinnamen @kpn, @ziggo en @XS4ALL, geregistreerd als merknaam. Zij willen u graag als klant houden en daarom mag u deze naam alleen gebruiken wanneer u bij hen klant bent of wanneer u hiervoor betaalt. Wanneer u na een andere provider overstappen, verliest u uw oude email adres en krijgt u een nieuwe email adres van uw nieuwe provider.

Tip: Wij adviseren u een e-mailadres te nemen dat niet gekoppeld is aan een provider. Voorbeelden hiervan zijn Outlook, Gmail e.d. Met deze e-mailadressen hoeft u nooit meer van e-mailadres te veranderen als u verandert van provider.

A-woningen

Mensen die wonen met 2 gezinnen in 1 woning hebben vragen zoals:

 • Wij wonen met 2gezinnen in 1 woning enmaken gebruik van 1 aansluiting. Wij hebben echter 2 huisnummers. Tellen wij als 1 of 2 aansluitingen mee voor 50% deelname?
 • Kunnen wij, ook al staan wij met 2 adressen in de BAG, van 1 glasvezelaansluiting en 1 abonnement gebruik maken?
 • De gezamenlijke meterkast zit in de ene woning en ik woon in de andere woning. Stel dat de woning wwar de meterkast zit, geen aansluiting wil, wat dan?

Glasvezel buitenaf heeft antwoorden op die vragen hier gegeven.

Hoe gaat de aanleg in zijn werk?

Zie de uitlegging op de Glasvezel buitenaf website.

De installatie

Zie de uitlegging op de Glasvezel buitenaf website.